maandag 7 juni 2010

De Imbiss is Kult!




Er is nogal wat dat het Ruhrgebied tot een bijzondere plek op aarde maakt maar het fenomeen 'Imbiss' is er daar zeker een belangrijke speler in. Natuurlijk kan de Imbiss niet helemaal los gezien worden van de Trinkhalle/Verkaufshalle/Kiosk die samen met de Imiss de informele economie, de buurteconomie van het Ruhrgebied vormen. Op de Trinkhalle e.d. zal ik binnenkort nader in gaan. Maar niet voordat ik de obscure Afrikaanse variant ervan, notabene bij mij de straat uitvoerig heb bezocht en de uitbater ervan heb gesproken.

De Imbiss is een hier een ware kult. Het zou te gemakkelijk zijn om de Imbiss met een Nederlandse snackbar te vergelijken. De Imbiss serveert naast de typisch Duitse snacks ook dagschotels en stampotten en schenkt bovendien bier. De Imbiss functioneert zo als een epicentrum in de buurt, een echte 'Treff' zoals men hier zegt. Er bestaan in het Ruhrgebied legendarische Imbissen. Curry Heini in Waltrop, Biggi's Futterkripe in Recklinghausen en de Profi Grill in Wattenscheid zijn slechts enkele van de vijftig snackbars die geselecteerd zijn door de Pommesführer. Voor de echte Ruhrliefhebber een publicatie die niet in de auto mag ontbreken!

Vorige week heb ik eindelijk eens de Rathaus Grill hier in Oberhausen bezocht en er prima gegeten. Hoewel de Bärengrill, eveneens in OB hoog op m'n lijstje staat ben ik vanavond uitgeweken naar het Frintroper Grillstation in Essen-Frintrop. Een fijne fietstocht door het krankzinnige landschap hier. Zo waar graanvelden, boerderij, koeien in de wei, sluipende avondpoes, het gezang der vogelen, een biergarten maar al die landidylle speelt zich af onder talloze hoogspanningsleidingen, wordt doorsneden door spoorlijnen, wegen en Fernheitzungsleidingen. Dat alles tegen een decor van woonblokken, loodsen, autosloperijen en gekanaliseerde waterlopen.

Het Frintroper Grillstation is gelegen aan de Frintroperstraße die onmiskenbaar een oude landstraße is geweest die de boerendorpen in de omgeving met Essen verbond. En Frintrop is een duidelijk een stadsdeel dat ooit een dorpje is geweest, met een eigen kern en kerk. Het Ruhrgebied is ook niet zo zeer een metropool van diverse steden maar een metropool van 1000 dorpen. Toevallig is dat één van de thema's waar we met LEGENDA i.o. Erfgoed NL een studieprogramma omheen aan het bakken zijn.

Kortom; het Grillstation bevindt zich in iets wat als een voormalig dorp kan worden beschouwd. De menukaart is er typisch Imbiss. Pommes en schnitzel, currywurst en frikandelle. Aangezien het Imbiss checken nogal in het vet gaat zitten koos ik vanavond voor de Hühnerfrikassee of te wel; kippenragout met rijst. Het mooie van een Imbiss is dat men er doorgaans allerlei soorten zelfgemaakte salade aanbiedt. Met name de krautsalat van witte kool, de gurkensalat met komkommer in yogurtdressing en de tomatensalat met uien hebben mijn voorkeur. Vandaag waren kraut- en gurkensalat de gelukkige.

Deze Imbiss had zelfs een klein eetzaaltje met drie tafeltjes. De meest minimale invulling van het begrip 'restaurant'. Buiten mijzelf zat er een ongekend dikke man, onder luid gesnuif kippenbouten te eten. De frikassee was heerlijk en rijk gevuld en samen met een plens cola kostte het allemaal slechts € 7,-. Kijk! Daar kan je mee thuis komen.

De terugweg voerde mij langs de Knappenhalde. Deze puinberg van de mijn Oberhausen is vermoedelijk de oudste in het Ruhrgebied. Veel oude Haldes zijn afgegraven en in de wegenbouw gebruikt. Dit oude type werd nog met een transportband of met een romantisch soort goederenkabelbaan opgeworpen en had daardoor een enorm steile helling. De vorm doet nog het meest aan die van een piramide denken. De Knappenhalde is ongeveer honderd meter hoog. Vanaf de uitkijktoren was het panorama fantastisch; de zwaar industriële skyline van Duisburg-Bruckhausen, het ongelofelijk groene Oberhausen dat vanuit een hoog perspectief aan een bebouwd bos doet denken (soort groot Doorwerth of Zeist) en de spetterende kermis in Oberhausen-Sterkrade. De voorgrond werd geheel door de sprookjesachtige nachtmerrie van CentrO ingenomen.

Bijna thuis ben ik nog even bij de Rathaus Grill binnen gelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten